Diş Hekimliğinde Kullanılan Cihaz, El Aleti ve Malzemeler

08-04-2024 16:30
Diş Hekimliğinde Kullanılan Cihaz, El Aleti ve Malzemeler
Genel zindeliğin en önemli kollarından biri olan diş sağlığı, kaç yaşında olursanız olun her daim hassasiyetini ve ciddiyetini koruyan bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda diş hekimleri, tedavi süreçlerinde kullanılacak ihtiyaç duyulan tüm cihaz ve ürünleri, Diş Deposu sayesinde temin edebilmektedir. Siz de MerkezDiş Deposu kalitesi ve zengin ürün çeşitliliği ile ihtiyaç duyduğunuz seçeneklere şimdi web sitemiz üzerinden göz atabilirsiniz.

Diş Hekimliği Cerrahi El Aletleri isimleri özelinde çeşitli fonksiyonlara sahiptir ve farklı amaçlara hizmet etmektedir. Aşağıda aletlerin genel yapısı hakkında bilgilendirme yapılmıştır;

  • -Tüm dental yani diş uygulamalarında ihtiyaç duyulan standart yapıda el aletleri ve ekipmanlar mevcuttur.
  • -Malzemeler elektrik, hava basıncı ve su yardımıyla çalışmaktadır. 
  • -Uç kısmı dönme ve titreşim özelliğine sahip cihazlar sayesinde aşındırma, kesme, kırma ve parlatma gibi uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
  • -Farklı amaçlarla ışık sağlayan cihazlar, radyasyon üreten cihazlar ve lazer ışını da kullanılır.
  • -El aletleri çoğunlukla tek parçadan oluşur ve paslanmaz çelikten imal edilir.
  • -Basit yapıdaki el aletleri uç, boyun ve sap olmak üzere üç ayrı bölümden oluşur.
  • -Diş hekimliği alanında kullanılan çeşitli ilaç ve kimyasallar metal, akrilik-kompozit, seramik veya organik yapıda olurlar.

Diş Kliniğinde Bulundurulması Gereken Ekipmanlar

Dişçi aletleri, bir diş uygulaması esnasında doktorların gerekli işlemleri gerçekleştirebilmesi için kullandığı ekipmanlara verilen genel adlandırmalardır. Söz konusu bu aletler Diş Deposu vasıtasıyla temin edilerek çeşitli kliniklerin ihtiyaçlarını gidermektedir. Diş kliniğinde bulundurulması gereken ekipmanlar başlığı altında bazı ürünler numaralı şekilde aşağıda izah edilmiştir;

1-Dental Ünit

Diş kliniğinde olması gereken ekipmanlar denildiğinde belki de ilk sırayı dental ünit alacaktır. Zira diş üniteleri söz konusu tedavi sürecinin gerçekleştiği alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bu üniteler üzerinde birçok parça ve özellik barındırmaktadır.

2-Röntgen Cihazı

Röntgen cihazı diş hekimliğinin vazgeçilmez malzemeleri arasında yer alır. Röntgen cihazı; ağız dışı radyografların çekilmesini sağlayan ve ayrıca tedavi hizmeti alan bireyin konumlandırılması için rehber ışık ve ısırma işleminin gerçekleştirileceği çubuğun yer aldığı x-ışını cihazlarıdır. Diş hekimleri detaylı bir ağız ve diş kontrolü yapmak için panoramik röntgen yerine periapikal röntgen tercih etmektedir.

3-Otoklav

Otoklav nedir? Otoklav; basınçlı su buharı yardımıyla dolmuş söz konusu bir tanktaki aletlerin 121 ile 134 derecede sterilizasyonunu gerçekleştiren cihazlar olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda ise diş hekimliğinde en çok B tipi otoklavlar tercih edilir.

4-Mikromotor

Diş hekimliğinde kullanılan aletler denildiğinde en önemli aletlerden biri de mikromotor olmaktadır. Mikromotor başlığı veya bir diğer deyişle gövdesi; ortalama 400 ile 4000 devir aralığında bir hızla dönebilen elektrikli bir el aletidir. Ayrıca tork gücü ayarlanabilir bir yapıdadır. 

5-Aeratör

Söz konusu cihaz, dişlerin aşındırılması amacına hizmet edebilmesi için çelik yahut elmas uçların takılabildiği bir başlıktır. Ürün dakikada 250 bin ile 400 bin devir arasında hava basıncı yardımıyla çalışmaktadır.

6-Cerrahi Anguldurva ve Piyasemen 

Diş hekimi aletleri isimleri özelinde bir diğer durağımız ise cerrahi anguldurva  ve piyasemendir. Piyasemen söz konusu mikromotor başlığına ‘’gövdesine’’ takılmak suretiyle çalışır. angludurva ise mikromotor başlığına entegre edilerek çalışmasını sürdürür. Parçanın arka kısmı çentikli frez veya fırçaların takılabileceği bir sisteme sahip olan su soğutmalı döner başlıklardır.

7-Airflow

Diş yapısındaki yüzeysel lekelerin çıkartılmasını sağlayan airflow cihazı diş hekimliğinde önemli bir yer tutar. Ünit üzerindeki basınçlı hava ileten çıkışlara entegre edilen ve ilgili hava basıncı ile haznesindeki toz aşındırıcıları diş dokusu üzerine yönlendiren bir parçadır.

8-Kompozit Dolgu Materyalleri

Rezin esaslı ve estetik bir görünüme sahip dolgu maddeleridir. Söz konusu dolguların dişe tutunabilmesi için öncesinde asitleme işlemlerine ihtiyaç duyulur.

9-Muayene Takımı

Diş hekimliğinde kullanılan el aletleri özelinde sıra muayene takımlarında. Muayene takımları denildiğinde genel olarak akla gelen parçalar şunlardır; ayna, sond, presel, plastik tepsi, tabla örtüsü. Dİkiş setleri özelinde ise devreye cerrahi makas, bisturi sapı, penset, cerrahi küret girmektedir.

10-Sterilizasyon Malzemeleri

Diş hekimliğinde kullanılan cerrahi aletler denildiğinde son olarak ise sterilizasyon malzemeleri başlığını açmak gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir; maske, bone, önlük, eldiven, koruyucu gözlük, siperlik, galoş, evsel atık kutusu, tıbbi atık kutusu, kesici alet kutusu, el ve yüzey dezenfektanı..

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.